Collegeidrott i USA

Collegeidrott i USA - välj din idrottsgren
Observera att vi för närvarande inte kan ta emot nya ansökningar för idrottsstipendium. Mer information kommer att komma på vår webbplats och i våra övriga sociala kanaler.

Amerikansk collegeidrott följs av miljontals människor över hela USA. Det stora intresset beror på lång tradition av tävling mellan skolorna.

Collegeidrott i USA – stor del av collegekulturen

Amerikansk fotboll och basket drar till sig det största intresset. I den mest populära sporten, amerikansk fotboll, kan vissa skolor ha arenor som rymmer 80 000 till 100 000 åskådare per match. Detta gör att idrottsevenemangen är en stor "happening" som skapar en gemenskap på skolan och i samhället som alla vill vara en del av. I USA finns det inte ett lika utbrett klubbsystem som i Europa, och många är därför supportrar till sin gamla skola eller den skola som ligger i närheten.

NCAA – National Collegiate Athletics Association

NCAA styr den amerikanska universitets- och collegeidrotten. Organisationens huvudsakliga syfte är att sätta alla regler för skolor, coacher och spelare. Många av dessa regler måste följas redan innan och under rekryteringsprocessen samt under din tid som student. Om du inte följer dessa regler kan du i värsta fall bli avstängd eller bli fråntagen ditt stipendium.

Skolorna delas in i tre olika divisioner; I, II och III. Vilken division en skola tillhör beror ofta på hur stor skolan är, hur många idrottslag den har samt vilka idrottsfaciliteter som finns. Alla lag på skolan tillhör samma division. Lagen kan därför inte flyttas upp och ner baserat på sina idrottsliga resultat. Ett collegelag som tillhör division II eller III behöver inte vara sämre än ett collegelag i division I. Den akademiska standarden på skolan har ingenting att göra med vilken sportslig division den tillhör.

NCAA Eligibility Center

NCAA Eligibility Center är en organisation som bedömer studenternas behörighet att få idrotta vid ett division I- eller II-college. Utvärderingen som NCAA Eligibility Center gör baseras på studenternas akademiska nivå. Det är obligatoriskt att registrera sig hos denna organisation för att få idrotta vid en division I- eller II-skola.

NAIA – National Association of Intercollegiate Athletics

NAIA är liksom NCAA en sammanslutning av amerikanska skolor som organiserar collegeidrott. Medlemmarna i NAIA är oftast privata skolor. De har sina egna slutspel och championships. NCAA-lag och NAIA-lag får tävla mot varandra. En spelare kan även byta från en NCAA-skola till en NAIA-skola, eller tvärtom. De har liknande regler och förordningar kring sina spelare, coacher och skolor. 

NJCAA – National Junior College Athletic Association

NJCAA organiserar idrotten för junior college. Ett junior college är en 2-årig skola och ett bra alternativ för den som inte uppfyller de akademiska kraven till NCAA/ NAIA, eller för någon som behöver lite mer erfarenhet inom sin sport för att ta en plats på en 4-årig skola. Efter två år kan man sedan byta till en 4-årig skola och slutföra sina studier och sin idrott. 

Kontakt