Studenter berättar - Caroline på Foothill DeAnza Colleges

Studenter berättar - Caroline på Foothill DeAnza Colleges

Beslutet att studera i USA är bland en av de bästa idéer jag haft. Det är underbart här. Foothill ligger i ett väldigt vackert område med utsikt över bergen åt alla håll. Alla byggnader går i japansk stil och det finns till och med en japansk trädgård.
 
De är väldigt inne på att lyfta fram olika kulturer och det pratas hela tiden om hur viktigt det är att förstå andras kulturer. Själv har jag gått på en Thanksgiving-middag i november som skolan har för internationella studenter som aldrig firat det förut.
 
Caroline -fhdc -220x 140

Papper, papper, papper...

Det var mycket pappersarbete i början, det kändes nästan som om jag drunknade i det. Men det är värt det och när man kommit in i mönstret så är det inte så illa.
 
När det gäller själva studerandet så är det väldigt annorlunda mot i Sverige.
 
Tempot är högre, antaligen pga att en termin bara är tre månader lång, så det blir mycket information att täcka på kort tid. Det kan låta lite avskräckande, men iaf jag tycker att när man har vant sig så går faktiskt studierna bättre i högre tempo. Det svenska systemet känns plötligt slött och långrandigt och man hinner glömma hälften av vad man lärt sig innan det är dags för prov. Här är tempot så högt att det inte finns någon tid över för att glömma bort värdefull information.
 

Boendet

Det finns många alternativ när det gäller boendet. De flesta som jag har pratat med bor hos olika värdfamiljer, men jag valde att fixa en egen lägenhet. Vilket är väldigt enkelt eftersom skolan till och med ger tips på vad man ska tänka på när man letar efter lägenhet, just för att de flesta hyrs ut privat och man vill ju inte råka ut för bedrägeri.

Skolan tar hand om dig

Skolan tar väldigt god hand om studenter som börjar sitt första år. De har till och med en obligatorisk kurs där man får lära sig hur terminsystemet fungerar, hur man lägger till eller drar sig ur kurser och hur man lägger upp sin egen kursplan beroende på vad man har för mål. Det finns också massor av olika hjälpcenter om man har problem med något ämne, man kan gå med i olika klubbar och få lite extra cred för det om man söker vidare.

Mina tips

Jag har två tips att ge. Först, skaffa ett social security number. Du behöver det inte, men om du skaffar lägenhet, internet, kabel TV eller andra slags beställningar så är det bra att ha, för då slipper du massor av "säkerhetsdepositioner" som du annars måste betala om du inte har, så att säga, lämpliga identiteshandlingar.
 
Jag vet nämligen utav erfarenhet att inget annat duger, de är stenhårda på sådant. Och det viktigaste av allt, som internationell student måste du ha ett minimum på 12 units (eller poäng) varje termin annars bryter du mot immigrationslagarna och kan bli hemskickad. Enkelt, tänkte jag, jag hade kurser värda 13 units och trodde att jag hade mitt på det torra. Men nej, jag blev uppgraderad till en mer avancerad engelskakurs och därmed förlorade jag helt plötsligt 5 units. Som tur var så gick det att ordna, men det tog två veckor in på terminen innan jag hittade en kurs som kunde få upp mina units.
 
Det var väldigt stressigt och ganska panikartat alltsammans. 
 
Så det absolut bästa tips jag kan ge dig som funderar på att studera i USA är, ta dig inte vatten över huvudet redan i början, men se till att du har mer än minimum så att du har så pass många units att det inte skulle göra någonting om en kurs blir inställd eller liknande.
 
Så länge du har det någonstans i bakhuvudet så rekommenderar jag starkt att du ger dig ut och ser världen.
 
 
// Caroline Lööv

 

 

 

 

 

Taggar: USA
Relaterade inlägg
Kontakt