Studenter berättar - Elin på UTS

Studenter berättar - Elin på UTS

Det har gått cirka ett och ett halvt år sedan jag satte min fot på University of Technology i Sydney (UTS) för första gången. När jag började mina studier där så var jag inte helt på det klara om vad som väntade mig de kommande tre åren. För er som funderar på att studera Bachelor of Arts in Communication- Journalism så kan jag bidra med en hel del tankar om hur jag har upplevt utbildningen hitills.

Intensiv utbildning & intressanta föreläsningar

Bondi Beach i Sydney!

Det är en intensiv utbildning som ger dig chansen utforska olika områden inom journalistik. Du får ta del av intressanta föreläsningar som länkar teori med de praktiska uppgifter du blir tilldelad. Föreläsare och lärare är oftast personer som har egen erfarenhet inom journalistik, personer som kan hjälpa dig genom att berätta hur deras verklighet ser ut och hur dom tog sig dit dom är idag. Det är både inspirerande och en aning skrämmande att få ta del av denna undervisning, skrämmande eftersom att allt kan i början kännas påfrestande och intensivt.

Inget är skrivet i sten...

För mig har det varit en blandad upplevelse. Jag har aldrig haft en klar plan för hur jag vill att min karriär ska se ut, jag är mer en person som konstant byter spår. Även om jag rekommenderar att ha någon slags plan för vad du vill göra, så kan jag berätta att inget är skrivet i sten. Det senaste året har jag fått en inblick i hur det går till både bakom och framför kulisserna inom olika områden- så som TV, Radio och på en redaktion. Jag har upptäckt att jag inte bara njuter av att skriva, men att jag även finner ro i att redigera och skapa annat. Det sker ständigt förändringar och jag förändras i takt med hur utbildningen framskrider. Det är kanske så det ska vara.

Cronulla Beach och The Shire i Australien

Denna utbildning förbereder dig för verkligheten. Inom media sker ständiga förändringar och som journalist gäller det att hänga med och besitta kunskaper som kan attrahera framtida arbetsgivare- detta är något som ständigt ligger i fokus. Desto fler kunskaper och erfarenheter du kan skriva ner på ditt CV, desto större chans har du att ta dig uppåt (eller kanske bara framåt) på karriärstegen.

Nytt, spännande och frustrerande...

Att anpassa sig till ett nytt land, en ny stad och en annorlunda kultur kan både vara spännande och otroligt frustrerande. Jag kallar Sydney hem, ett andra hem fyllt med smultronställen och rik mångfald. Under mina studier på UTS så har jag haft den äran att möta en härlig blandning av människor, från alla världens hörn. Det är givande att kunna dela sin upplevelse med personer från andra kulturer just för att det får en att vidga sina vyer och tänka på nya sätt. UTS tar väl hand om sina elever och det finns alltid hjälp för den som söker det, både akademisk och social hjälp.

Budget

Livet i Sydney är inte gratis. Det är inte bara utbildningen som kostar utan här måste man betala en vad mina mått är en saftig hyra. Det är dock möjligt att kombinera dina studier med att jobba och på så vis få in pengar till hyra och mat. Att hitta ett jobb är enligt mig inte så svårt bara man är villig att kämpa lite för det. All tidigare arbetslivserfarenhet kan ha betydelse och det gäller att vara ihärdig när man väl börjar söka efter anställning. Det finns en del hemsidor som kan hjälpa dig att finna jobb (som t.ex. gumtree.com.au), men det bästa är att söka jobb ansikte mot ansikte.

Solnedgång i Kirrawee, Sydney Australien

En viktig sak att tänka på är avgifterna för den skola du väljer. Eftersom att den Australiska valutan både har sänkts och ökat i värde under min studietid så har jag aldrig betalat exakt samma summa. Avgifterna i dollar har i stort sett varit lika år efter år, men när du betalar med SEK så kan det komma att skilja en hel del. Så tänk alltid på detta när du skapar din budget.

Sydney - en stad där det händer saker

Elin studerar Bachelor of Arts in Communication- Journalism på UTS i SydneySydney är en stad med stort utbud, både natt och dag. UTS anordnar ofta olika tillställningar som man kan delta i, men även utanför skolan finns det många möjligheter att utforska staden och möta nya bekantskaper. En av fördelarna med att plugga i en stad som Sydney är tillgången på praktikplatser och de kontakter du kan skapa. Även om konkurrensen är hård, så finns det många chanser till att få sig en lärorik praktikprats som kan se bra ut på ditt CV och kanske leda till något mer. 

 

 

 

Relaterade inlägg
Kontakt