Praktikprogram i Kina

Bo i Beijing

Välkommen till Beijing, huvudstad i Folkrepubliken Kina. Beijing är den näst största staden i Kina och översätter man namnet direkt betyder Beijing "Norra Huvudstaden". Dock har staden inte alltid har hetat Beijing, utan har formellt hetat "Peking" och tidigare även "Ji", "Zhongdu" och "Dadu". År 1949 fick staden tillbaka namnet Beijing.

Beijing har vuxit enormt internationellt bara senaste åren och blivit en alltmer populär destination för turister, utländska studenter, att flytta till - även för utländska lärare under.

Beijing har landets största politiska, ekonomiska, kulturella, utbildnings, handels- och kommunikationscentrum. Med en massiv befolkning på över 17 miljoner människor är Beijing tillräckligt stort för att behandlas som en egen provins. Det finns 16 zoner och förorter i Beijing och två landsbygdsorter, med en befolkning på över 13 miljoner invånare bara i de urbana områdena.

Klimat i Beijing

De fyra årstiderna i Beijing är av olika karaktär och var och en av dem har olika vackra inslag som gör det svårt att välja en favorit.

Både hösten och våren är korta och passerar snabbt, vilket ger utrymme för Beijings långa och varma somrar samt kyliga och långa Beijing vintrar. Vintern kan kännas oändlig, men när alla pittoreska platser i staden täcks av snö uppskattar man även de kallaste månaderna! Kineser säger ofta att våren i Beijing är så kort, att är när vintern över det dags att börja förbereda sig för sommaren, och samma sak till hösten inför vintern!

När du bor i Beijing kan du räkna med att du får uppleva sandstormar som sveper genom staden på våren och ger himlen en spännande orange färg. Dessa sandstormar är fascinerande vackra - men var redo med solglasögonen!

Transport och att ta sig runt i Beijing

Beijing är en av Kinas mest populära knutpunkter, och har därav ett extremt väl utvecklat transportsystem, vilket gör det lätt och bekvämt att ta sig runt i staden. Precis som i andra huvudstäder kan rusningstrafiken vara hektiskt i Beijing, men det finns många färdmedel att välja bland, även när rusningen är som högst (mellan kl 8-18).

Säkerhet i Beijing

Vilket land du än reser till, måste du vara uppmärksam och Beijing är inget undantag. Var du än reser till är det lätt att vara skeptisk till nya platser och anta att alla som tittar på dig är på väg att lura dig, men så är det så klart inte alltid! Använd ditt sunda förnuft så kan inte mycket gå fel!

Som tidigare nämnts är kollektivtrafiken i Beijing trångt och fullt av människor, så se till att du håller dina värdesaker väl förvarat. Man kan råka ut för ficktjuvar så ha uppsikt över din väska, mobiltelefon och dina pengar. Beijing är i en huvudstad som flockas av turister och det finns de som lurar turister och besökare, bl.a. att stjäla RMB genom att bränna ett hål i turistens/besökarens fickor.

Bluffar
De två vanliga bedrägerierna västerlänningar råkar ut för är "the art gallery scam" och "the tea ceremony scam". Den första består av en "konststuderande" närmar sig och erbjuder att ta dig till ett konstgalleri där de kommer att försöka övertala dig att köpa en dyr originalmålning som kommer hjälpa studenten att betala för sina terminsavgifter. Kanske i vissa fall detta är sant, men oftast när du får hem målningen är det dålig kvalitet eller en fotokopia.

Den andra, "the tea ceremony scam", erbjuder oftast en mycket vänlig person att ta dig till en tebutik och prova några av Kinas mest berömda teer gratis! De kommer att övertala dig till att tacka ja och eftersom det är gratis - varför inte? Men nappa inte på det, de kommer att sitta och dricka te med dig och sedan får du räkningen som kan vara på 800 RMB. Om du inte betalar hotar de med att de kommer ringa polisen. Detta sätter dig i en ganska svettig situation. Om du hamnar i någon av dessa situationer - få inte panik utan gå bara därifrån! Bedrägerier som dessa är lätta att undvika bara du är medveten om dem. Blir du erbjuden något av dessa är det lätt att bara artigt säga nej och de kommer inte besvära dig mer!

Maten

För er som har turen att resa runt Kina kommer snabbt att upptäcka att den kinesiska matkulturen är mycket varierande runt om i landet i de olika provinserna. Köket i Beijing och norra Kina amvänder sig av mer veteprodukter, som nudlar, platta bröd, dumplings och ångade bullar, även om ris är den huvudsakliga maten även här.

För de flesta skulle en vistelse i Beijing inte vara komplett utan att ha provat den ökända Pekingankan (Peking roast duck). Denna specialitet får det att vattnas i munnen och är väldigt populär bland både turister och lokalbor. Du hittar rätten på många av restaurangerna runtom i staden. Håll utkik efter de berömda "Quanjude" (全聚德) ank-restaurangerna i Beijing om du vill ha en oförglömlig middagsupplevelse! En favorit som är populär under Beijings kallare månader är "Hot Pot" - en gryta som dtår på bordet och du lägger själv i och och tillagar tunna skivor av kött, grönsaker, skaldjur - you name it! En perfekt måltid på en kall dag, dessutom är det en härlig upplevelse!

Mix av öst & väst
På senare år har en bekant mix av öst och väst blivit märkbar i Beijings kök och restauranger. Även om traditionella rätter alltid kommer att förbli väldigt populära, experimenteras det med "fusion"-matlagning i stadens restauranger.

Internationell mat och västerländska restauranger ökar runt i hela staden, vilket gör att tillgängligheten av mat som är lätt att sakna när man är långt bort hemifrån ökar. Tänk dock på att om du äter västerländsk mat i Beijing, kostar det!

De flesta stora restauranger har menyer på engelska, men om du besöker en liten lokal restaurang, vara beredd att menyn bara finns på kinesiska. Ett tips är att ta med din ordbok, se vad de har och beställ ett urval av rätter!

Levnadskostnader i Beijing

Levnadskostnaderna i Beijing är inte så höga som vissa kanske tror för att det är en huvudstad. Som alltid när man är på en ny plats avgörs hur mycket pengar du spenderar på hur du spenderar dem och i Beijing på vilken livsstil du väljer. Om du planerar att ha en stram budget - oroa dig inte, detta är möjligt i Beijing. Är beredd att ta tunnelbanan eller bussen och äta på lokala kinesiska restauranger märker du snabbt att du gör av med mycket mindre.

Vårt bästa råd är: lev som lokalbefolkningen! Försök att undvika de västerländska snabbköpen och hamburgerkedjorna, eller spar dem åtminstone till något speciellt tillfälle. En västerländsk måltid i genomsnitt kan kosta 45 RMB, i jämförelse med en kinesisk rätt som i genomsnitt kostar 12-18 RMB; summan av kardemumman kan du räkna ut själv. Ska du bo här under en längre tid kan du sprida ut din sightseeing. Att besöka platser är relativt billigt och att sprida ut besöken kommer inte att spräcka din budget! Ett tips är även att göra en budget, räkna ut hur mycket du kan spendera per vecka eller månad. Från 2 000 RMB (utan boende) är rimligt om du är lite ekonomisk!

Kontakt