Praktikprogram i Kina

Bo i Shanghai

Shanghai är känt över hela världen för att vara en internationell hamnstad som ligger Kinas östkust. Staden är döpt efter sin placering: Shanghai betyder "ovan havet". I norra Shanghai hittar du mynningen av Yangtzefloden; västerut har du provinserna Jiangsu och Zhejiang och söderut ligger Hangzhou Bay. Stadens läge har gjort Shanghai till östra Kinas mest inflytelserika, ekonomiska, vetenskapliga och tekniska plats och ger en perfekt blandning av traditionellt och modernt samt öst och väst.

Från att ha varit en etablerad liten fiskeby kring år 453-221 före Kristus, har Shanghai sakteligen vuxit och blivit ett nav för internationell handel med fördel av närheten till Yangtzefloden och närliggande kanaler. År 1842 flyttade britter, amerikanare, franskar, tyskar och ryssar till Shanghai och började bygga i egen europeisk stil, vilket har gett Shanghai ett unikt sortiment av arkitektoniska stilar. Staden blomstrade och kallades för "Paris i öst" under 1920-talet. Under 1990-talet valdes Shanghai till "front modern China's reform" och har varit en internationellt framgångsrik stad sedan dess.

Klimat

Shanghai har fyra olika årstider och ett subtropiskt monsunklimat. Under våren och hösten är det svalt och fuktigt, och under de varmaste månaderna juli och augusti upp till 35°C. Den kallaste perioden är slutet av januari till början av februari med en temperatur runt 4-6°C. Det snöar sällan på vintern, men lämna inte dina varma plagg hemma för det.

Från mitten av juni till början av juli kommer det med kraftig nederbörd, och runt augusti och september tyfoner. Under dessa perioder är det rekommenderat att ha med ett redigt paraply.

Transport

Shanghai är en stor internationell stad. Det är relativt bekvämt och enkelt att ta sig runt centrala områden. Dock går det ofta ganska trögt i rusningstrafik, så ha detta i åtanke när du planerar dina resor. Shanghai har världens största kollektivtrafiknät och oftast är tunnelbanan ett snabbare (och billigare) alternativ än att ta en taxi.

Maten i Shanghai

Maten Kina är mycket varierande över landet och varje region har sina egna specialiteter och smaker. Det är inte annorlunda i Shanghai, köket här har två stilar: Benbang Cuisine och Haipai Cuisine.

Benbang och Haipai Cuisine
Benbang Cuisine betyder bokstavligen "lokala köket" och är en traditionell rätt som dök upp i Shanghai för över 100 år sedan. Huvudingredienserna är: färsk fisk, kyckling, fläsk och grönsaker, maträtten är alltid smakrikt tillagad med olja och sojabönsås. Haipai Cuisine betyder "allomfattande mat", och kommer från den kosmopolitiska kulturen som bildades i slutet av Qing-dynastin. Haipai kombinerar flera rätter från Kinas andra regionerna, ibland även vissa västerländska rätter, och kryddar maten så att den får en lokal touch. De viktigaste ingredienserna i Haipai Cuisine är: färsk fisk, räkor och krabbor. Både Benbang och Haipai Cuisine är fräscht, med subtila söta och/eller starka kryddor.

Andra lokala maträtter
Yan Du Xian är ytterligare en populär maträtt från Shanghai. Det är en gryta som innehåller fläsk, skinka och färska bambuskott. Qing Chao Shan Hu är en maträtt baserad på ål och innehåller även färska wokade bambuskott, gult vin (Huangjiu/黃酒 - kinesiskt odestillerat vin, vanligen gjort av ris), sojabönsås och ingefära. En ovanligare specialitet som äts i Shanghai är krabban "Hairy Crab", serveras ofta med vinäger och ingefära.

Ett bra ställe att prova det lokala köket är på Lao Zheng Xing Restaurant, som är en av de äldsta restaurangerna specialiserade på traditionell mat från Shanghai. Restaurangen ligger på Fuzhou Road i Huangpu District. Prova Ba Bao La Jiang från menyn; den är lätt kryddad med wokade räkor, kyckling, fläsk och bambuskott. 

Västerländsk mat
Om du skulle sakna västerländsk mat när du är här så har Shanghai många restauranger med västerländsk touch på menyn och de flesta cravings kommer kunna tillgodoses. En populär restaurang med amerikansk touch är Element Fresh, de serverar genuin amerikansk mat som smörgåsar, sallader och pasta. En omtalad tysk restaurang är Paulaner Brauhaus som erbjuder traditionell tysk mat och dryck, inklusive korv, svampsoppa och svart tysk öl. 

Sightseeing i Shanghai

Det finns mycket att se i Shanghai City, allt från fin natur, historiska monument till modern arkitektur. Besök tempel, museer och trädgårdar. I Shanghai hittar du attraktiva besöksmål för både turister och lokalbefolkningen.

Yuyuan Garden är den äldsta parken i Shanghai, med arkitektoniska stilar från Ming och Qing-dynastin. Parken är indelad i sex olika områden varav alla ser olika ut, med bl.a. Grand Rockery i mitten. Jade Buddha Temple är ett av de mest kända buddhistiska templen i Shanghai. Här finns vita Buddhastatyer som kommer från 1800-talet och Burma, medan Oriental Pearl Tower är Shanghais moderna symbol. The Oriental Pearl Tower är 468 meter högt och det Asiens högsta TV-torn.

Något unikt och värt ett besök är de gamla närliggande vattenstäderna, som Zhujiajiao och Qibao Ancient Town. Här ligger gamla hus inklämda längs floderna som går genom vattenstäderna och vägarna lagda med stenplattor. Det är en chans att se hur Shanghai kan ha sett ut förr.

Levnadskostnader

Generellt är det relativt billigt att leva i Kina och det gäller även Shanghai. Här fungerar det som i de flesta andra städer, dina utgifter beror mycket på vilken livsstil du väljer och hur du spenderar dina pengar: äter du västerländsk mat ute på restaurang varje dag och shoppar märkesvaror ökar det så klart dina utgifter - men det finns goda möjligheter för både billig mat och shopping.

Det är definitivt möjligt att leva på en stram budget i Shanghai. En kinesisk måltid kostar i genomsnitt 12-30 RMB; att åka buss eller taxi är relativt billigt; schampo, tvättmedel, toalettpapper, etc. är billigt - särskilt om du använder kinesiska märken. Att ge dricks hör inte till vanligheterna i Kina, så bli inte förvånad om du lämnar dricks efter ett restaurangbesök, att de misstas för glömda pengar, och att en servitris eller servitör springer ikapp dig för att återlämna dem. Rimlig budget att leva på per månad är cirka 2000 RMB (exklusive boende). Det är klokt göra en budget för hela din vistelse så att pengarna räcker hela din praktikperiod!

Kontakt