Privata fonder & Stiftelser

Stipendier kan täcka delar av dina utgifter när du studerar utomlands
Det finns en djungel av stipendier där ute som kan hjälpa dig ekonomiskt när du planerar att studera, praktisera eller volontärarbeta utomlands.

Råd för när du ska ansöka om stipendium

Det finns stipendier som både har små och stora målgrupper och om du hittar ett stipendium där din profil matchar en mindre målgrupp är dina chanser att bli beviljad pengar större. 

 1. Starta i god tid
  Vissa fonder har sin deadline för ansökan enbart en eller två gånger per år. Börja undersöka vilka fonder du kan ansöka om så tidigt som möjligt.
    
 2. Skicka inte din ansökan innan du har ett antagningsbesked
  De flesta fonder och stiftelser vill se ett antagningsbesked från ett utländskt universitet eller högskola. Om du ansöker om ett stipendium utan en kopia av ditt antagningsbesked kan det vara så att de inte tar din ansökan i beaktande.
    
 3. Gör en standardansökan & kom ihåg att anpassa den
  Du kommer troligtvis att skicka ut fler än 10 stipendieansökningar, så du kan spara mycket tid genom att skriva en standardansökan att använda som grund.  Men kom ihåg att alltid anpassa din ansökan så att den helt matchar det stipendium du ansöker om. Alla fonder och stiftelser har olika syften och du bör alltid motivera varför just du passar perfekt som mottagare av det stipendium du ansöker om.
     
 4. Gör en realistisk budget
  Du bör alltid bifoga en realistisk budget med din ansökan. Kom ihåg att ta med både inkomster och utgifter. Budgeten bör klargöra att du är i behov av stipendiet du söker. Kom ihåg att ta med alla extra kostnader. En extra utgift kan vara en rundresa i det land som du ska studera i. Ditt argument kan exempelvis vara att du vill få insikt i kulturen i ditt nya studieland.
    

Stipender från KILROY Foundation

KILROY Foundation är en ideell organisation som etablerades 2013 med syfte att förbättra möjligheter till utbildning över hela världen. KILROY Foundation stödjer biståndsprojekt och delar ut stipendier till unga och studenter som ska:

Vill du veta mer om KILROY Foundation & hur du kan ansöka?
Mer om stipendiet

 

Fonder och stiftelser i Sverige 

Nedan har vi listat ett antal värdefulla länkar, böcker och företag som kan hjälpa dig på vägen.

 • Stipendier.se - fungerar som en sökmotor som utifrån din bakgrund och önskemål letar fram lämpliga stipendier (kostnad 250 kr).
 • KILROY foundation - delar årligen ut stipendier för studier utomlands
 • Sverige - Amerika stiftelsen  - delar ut stipendier till svenska studenter som vill förlägga delar av sina studier i USA.
 • Stora Fondboken - innehåller cirka 6 200 fonder
 • Stipendieguiden - innehåller cirka 2 000 svenska och utländska fonder
 • Stipendiehandbok för kvinnor - 300 stipendier speciellt avsedda för kvinnor, skriven av Gunilla Carstensen.

Böckerna kostar pengar men de flesta går att låna på välsorterade bibliotek och hos en del syokonsulenter.

Stipendieföretag

Det finns också ett antal företag som, mot betalning, kan hjälpa till att söka efter stipendier. Ett bra exempel är Global Grant. 

  

Kontakt