Vietnam

Vacker natur i Vietnam
 

Studera i Vietnam

Vietnam är under snabb utveckling och ett spännande land att studera i. Med nya möjligheter, fascinerande tillväxt och konstant förändring är det svårt att föreställa sig ett bättre ställe att studera på. Vietnam erbjuder dagligen exempel på utveckling och förändring.

Klimat

Vietnam har olika typer av klimat beroende på landets storlek och utsträckning. Hela landet är tropiskt eller subtropiskt men lokala variationer förekommer. I bergsområden i norr kan det förekomma frost under vintern, men i Mekongdeltat är det mycket varmt året runt.

I Ho Chi Mihn-staden finns två årstider; en torr och en regnig. Under regnperioden från maj till oktober är det korta men kraftiga regn varje dag, vanligtvis under eftermiddagen. Temperaturen är i genomsnitt 30 grader. Torrperioden löper från november till april. Under den tiden är vädret som bäst och temperaturen kring 33 grader. Den varmaste perioden i staden är från mars till april eller maj då temperaturen kan gå upp till 38 grader med hög luftfuktighet.

Hanoi har fyra årstider. Vintern är från december till februari och temperaturen kan sjunka till under tio grader. Hösten är en behaglig tid i Hanoi och löper från september till november. Det kan regna året om.

Mat

En av höjdpunkterna med att besöka Vietnam är maten. Det finns närmare femhundra traditionella vietnamesiska rätter. Maten är ofta utsökt lagad och är mycket prisvärd. Marknader och affärer säljer många olika typer av färskt kött, frukt, grönsaker liksom bröd, kryddor och andra ingredienser.

På senare tid har det dykt upp lite finare vietnamesiska restauranger i storstäderna och det finns gott om enklare krogar och även ett stort utbud av fransk, italiensk, japansk och koreansk mat. Restaurangerna har inga fasta öppettider utan de flesta håller öppet större delen av dagen och långt in på nätterna. Det finns gott om ställen som säljer god och billig mat på gatan både i Ho Chi Mihn-staden och i Hanoi.

Boende för studenter

Det finns många olika boendealternativ till överkomliga priser. Studenter kan välja att bo i guest houses som innebär att man hyr ett möblerat rum med AC och teve för motsvarande ca 320 USD/månad. Vissa studenter delar ett hus med andra studenter. Ett fullt utrustat hus med tre-fyra sovrum kostar mellan 500 och 800 USD/månad. RMIT Vietnam Student Services kan hjälpa till med att hitta det boende som passar olika studenters behov och budget.

Ekonomi

Vietnams valuta heter Dong och förkortas VND. Amerikanska dollar används också i många fall, även om regeringen försöker begränsa detta. Det är smidigt och enkelt att uträtta bankärenden och det finns bankomater i varuhus, på hotell och runtom i många städer.

Nöjen och fritid

Ho Chi Mihn-staden och Hanoi har ett brett utbud av biografer, kaféer, restauranger och barer där besökare kan träffa och umgås mer lokalbefolkningen. Det finns också många intressanta gallerier och museer i båda städerna.

Kommunikationer

Postkontor har generösa öppettider, från 06.00 till 20.00, inklusive helger och lovdagar. Kurirpost finns i de större städerna. Internationella telefonsamtal kan göras från postkontoren och här kan man också köpa telefonkort till mobiltelefon. Varje stad har en generell informationstelefon (ring 1080) som ger information om allt från tidtabeller för flyg och tåg till nummerupplysning. Internet finns att tillgå på postkontor och på Internetkafeer.

Transportation

Ho Chi Mihn-staden och Hanoi har kollektivtrafik i form av bussar, men de flesta föredrar att åka motorcykel. Det är billigt med taxi, de första två kilometerna kostar ungefär 12 000 VND (mindre än 4 kr). Motorcykeltaxi (”Xe Om”) kostar hälften så mycket. Man måste enligt lag bära hjälm när man åker motorcykel. Studenter hyr eller köper ibland en motorcykel, vissa föredrar taxi eller motorcykeltaxi.

Sjukvård

Det finns gott om lokala vårdinrättningar och tandläkare i Vietnam. Det finns även internationella mottagningar med vård till högre kostnader. Ho Chi Mihn-stadens campus har en mottagning som har öppet 8.00 till 17.00 och som bemannas av läkare och sjuksköterska. Man kan få medicin utskrivet till rabatterade priser.

Säkerhet

Vietnam låter som en exotisk och mystisk destination för många som aldrig besökt landet. Vissa föräldrar till internationella studenter känner bara till kriget som ägde rum mer än 30 år sedan och är oroliga att landet är farligt. Men Vietnam är idag ett helt annat land än under krigsåren. Den största säkerhetsrisken är motorcykelolyckor följt av ovanliga men allvarliga sjukdomar som förekommer i alla tropiska och subtropiska länder. Förebyggande vård som vaccinationer, att hålla god hygien och vara försiktig när man äter och dricker mat från gatuförsäljare hjälper till att undvika sjukdomar.

Att registrera sig hos sitt lokala konsulat är alltid en god idé när man bor utomlands. Des skickar ut användbar information om hälsorisker och annan information som utvandrade medborgare bör känna till.

Tycker du att Vietnam låter intressant?
Kontakta oss
Kontakt