1080 dagars vänskap, äventyr och framgångar

1080 dagars vänskap, äventyr och framgångar

Det här är Labolina och Lars historia om sina studier i Australien. Båda är från Dalarna och de lärde känna varandra av en tillfällighet som studenter vid University of the Sunshine Coast (USC) i Queensland. Läs deras reflektioner och erfarenheter om sin studietid!

För tre år sedan var vi främlingar för varandra, det vi hade gemensamt var att båda spontant ville studera utomlands, så snart som möjligt och båda valde därför att höra av sig till Kilroy. Deras professionella och vänliga studierådgivare hjälpte oss att få ordning på allt det nödvändiga och att förbereda oss på att göra oss redo för livets hittills största äventyr. Än visste vi inte att våra vägar skulle korsas om bara ett par veckor, en fantastisk vänskap skulle utvecklas och efterföljas av både framgångsrika akademiska studier och karriärer.

Att våga ta steget och hitta rätt

   

Labolina: För tre år sedan äntrade jag en helt ny värld. Från att kämpa med sista året på gymnasiet hemma i Dalarna till att flytta till ett land där jag trodde huvudstaden var Sydney (det är det inte) och att alla pratade som krokodilmannen Steve Irwin (hade inte helt fel på den punkten), flyttade jag till andra sidan jorden till Australien. Det kändes både spännande och utmanade på samma gång att gå utanför min comfort zone.

Labolina student på USC i Australien

Lars: Att kalla upplevelsen att studera utomlands ett äventyr är bara förnamnet. Inte bara för att jag flyttade utomlands, utan också för att jag, en person med synnedsättning, lämnade min trygga miljö i Sverige för en miljö och kultur jag inte kunde se.

Jag kommer ihåg hur jag och Labolina pratade om hur nervkittlande de första veckorna var. Plötsligt var vi i studenter på riktigt vid USC och våra föreläsningar var med hundratals andra studenter i Australien, långt långt hemifrån. Det vi båda var mest nervösa över var om vi faktiskt skulle klara utmaningen som låg framför oss.

Labolinas och Lars utbildningar vid USC 

 

Labolina: Jag har alltid varit intresserad av hur den mänskliga kroppen fungerar så jag ansökte till utbildningen Bachelor of Biomedical Science. Under utbildningen blev jag helt frälst i Mikrobiologi, att lära mig mer om mikroorganismer, infektionssjukdomar och hur vi kan behandla dessa. De olika undervisningsmetoderna, teoretiska föreläsningar, praktiska laborationsexperiment och göra två forskningsprojekt, var väldigt givande. Om det är något jag hade önskat mer av skulle det vara laboratorietid i mikrobiologin.

Lars: Jag valde att gå vidare från min karriär inom marknadsföring mot ett yrke som är mer personcentrerat och visste att jag ville börja detta äventyr utomlands. Så snart Kilroy hade hjälpt mig att hitta utbildningen ”Bachelor of Counselling” vid USC så var jag hooked.

Lars med en sjöjungfru - utforskar the Sunshine Coast i Australien under sin studietid vid USC

Jag gillar det teoretiska vi lär oss även om favoritmomentet är de praktiska övningarna, som att praktiskt demonstrera rådgivning med de kunskaper vi fått under utbildningen. Det bästa med utbildningen är dess struktur och hur välbalanserad den är mellan teori, diskussion, praktiska övningar och personliga reflektioner.

Att studera på engelska och varför USC var så bra

Båda är överens om att det i början var en utmaning att komma in i att prata och särskilt att skriva på akademisk engelska. Vi var inte alltför oroliga för detta innan vi åkte. Det skulle egentligen ha varit en liknande omställning att komma in i det akademiska svenska språket om vi hade studerat i Sverige. Efter bara ett par veckor flöt det på bra för båda av oss och språket var ingen större utmaning längre.

Labolina: Vad vi båda älskade med USC är den starka gemenskapen som finns här. Genom våra utbildningar behövde vi aldrig gå som frågetecken utan fick alltid svar på frågor och stöd, samt ville vi lära oss ännu mer fick vi möjligheten till det av våra lärare. Många av lärarna blev som mentorer för mig, vi kunde bara sitta över en kaffe och diskutera allt möjligt kring mikrobiologi.

Labolina studerade 3 år på USC i Australien

Jag tror att det är sällsynt med universitet som har en sådan personcentrerad filosofi som USC har. Jag vet att Lars blev tillfrågad i sitt första möte med rådgivaren Matt på Disability Services, vilken hjälp han behövde från dem. Det var starten på ett positivt lösningsorienterat samarbete mellan universitetet och Lars, så att han kunde studera på samma villkor som sina kurskamrater

Lars: Jag tycker inte att USC bara har en personcentrerad och stöttande kultur, det finns även flera bra organisationer av olika slag. Organisationen ”Guide Dogs Queensland” hjälpte mig bland annat att lära känna nya delar av Sunshine Coast genom att använda kollektivtrafiken, vilket i sig bidrog till att utforskade och lärde känna regionen bättre än vad jag hade gjort annars. Jag tror att atmosfären och kulturen vid USC även gör att vi studenter utvecklas då vi känner oss inkluderade i en flexibel miljö.

Labolina funderade på att ta ett forskningsprogram över sommaren vid Monash University i Melbourne. Det var inte bara vänner och familj som stöttade henne, utan även lärare från USC uppmuntrade Labolina att ansöka. Ett par månader senare spenderade hon sommaren i Melbourne!

Summa kardemumma

De senaste tre åren på University of the Sunshine Coast har varit en fantastisk resa för oss båda. Ibland när vi tänker tillbaka på Mooloolabas kustlinje känner vi oss så lyckligt lottade! Vi hade våra egna vägar och utmaningar men vår vänskap har funnits där och hjälpt oss båda att komma framåt.

Soluppgång Australien - Tre år på denna underbara plats - USC Australien

Labolinas nästa steg är att avsluta masterstudier i ”Infectious Biology” vid Uppsala Universitet.

Lars kommer att avsluta sitt fjärde och sista år vid USC. Även om de nu är på varsin sida av jordklotet kommer de att ses så fort de får chansen på en klassisk svensk fika!

Labolina Spång
Lars Karlström

 

Vill du veta mer om studier vid USC? Vi hjälper dig!

Kontakta oss!
Taggar: Australien
Relaterade inlägg
Kontakt